"Fent, fent a tömbök. Déli fényben állnak.
Az én szívemben boldogok a tárgyak."

Nemes Nagy Ágnes: Tárgyak



2010. augusztus 30., hétfő

Szappanos tapasztalatok... folytatás - frissítve

Van néhány elmaradásom, félbemaradt bejegyzésem, pótolni valóm, vagy minek nevezzem. Az egyik a szappanos világ, ahogy magam tapasztaltam.
Szerencsémre kamasz korom óta érzékeny bőrrel vagyok megáldva, ami olyan formán jelentkezik, hogy szinte mindenféle tusfürdő irritálja a bőrömet. Fürdés után egyszerűen feszül és viszket. Még siheder lány koromban a  mosószappan használatát javasolta a bőrgyógyász. Be is vált, csak ne lett volna olyan mosószappan szaga... Néha kis kitérőt engedélyeztem magamnak, abban bízván, hogy elmúlik, de az évek alatt nem sikerült "kinőnöm" ezt az érzékenységet. Jó megoldásnak tűnt a határainkon túl már hozzáférhető kecsketej szappan.
Időközben a szappanfőzés tudományában is elmélyedtem. Kipróbáltam néhány receptet, de  be kellett látnom, hogy több időt és energiát igényel a dolog annál, mint amennyit bele tudok fektetni. Akit komolyabban érdekel a téma, az angol nyelven minden szükséges információt megtalál. Néhány link: David Fisher, SMF, Noah's Ark, PVsoap, etc.
Felderült számomra a világ, amikor megjelentek a hazai piacon különféle házi készítésű szappanok. Rögvest próbát is tettem, vásárolva különböző készítők, különféle illat- és aromacsodáiból. Szomorúan tapasztaltam, hogy  kereskedelmi forgalomban kapható, engedélyezett, natúr szappanok többsége tartalmazza azt az összetevőt, ami kifejezetten ártalmas a bőr számára. Nagy csalódás volt számomra, hogy még a somogyvámosi Krisna-völgyben készülő szappanok is. A többiről ne is beszéljünk. A házi készítésű szappanokban leginkább azt találom zavarónak, hogy nem tudom mi van benne a felsorolt imponáló alapanyagokon túl, s hogy miből mennyit tartalmaznak. Állagra, színre, illatra, küllemre szinte mind átmegy a vizsgán, addig amíg víz nem éri őket. Használat közben - sajnos - különböző tapasztalataim voltak, ezek közül a legenyhébb az, amikor három fürdőzés alatt elfogyott, szinte elolvadt a szappan a kezeim között, pedig nem áztattam órákig a vízben, mint ahogy Borókám szeret(ne) velük játszani. Az összes próbálkozásom közül a korábban említett sövénykúti kecsketej szappant találtam legmegfelelőbbnek. Sokáig elég, nem olajozza a bőrömet, tisztít és érzem, hogy valóban ápol. Nem tartalmaz mesterséges anyagokat, sem tartósítószert. Olyan, mintha szilárd, krémes állagú kecsketej tömböt tartanék a kezemben. Milyen érdekes, hogy mindezen előnyei mellett talán az egyik legolcsóbb a termékpiacon. Ahogy már említettem régebben itt beszerezhető.

S ha már a Zöldboltot említettem... többféle könyv, kiadvány szerepel a kínálatukban - néhányuk ingyenes - a korunkban oly égető kérdésekről: tudatos vásárlás, gyógynövények, olvashtaunk ökoháztartásról, ökológiai lábnyomunkról, éghajlatváltozásról, klímabarát településekről, stb. 
A legutóbb az alábbi kiadványt rendeltem tőlük:
az élelmiszeradalékok széles skáláját veszi számba, felsorolva és kiértékelve az e-számok titkát:

... néhány jótanács a füzetből:
 
Kifelejtettem a szappanos történetből, hogy a Sövénykúti kecsketejes szappan újszülöttek és allergiával küszködők számára is használható, jótékony hatású hajhullás esetén. Antal Vali tesztjén is átment, ami számomra a termék hitelét és valódi "tisztaságát" igazolja.
A szappanok választékát, részletes leírását, összetételeket itt olvashatjátok.
Végezetül Kiss Mihály szappanfőző mestert idézem:

Ez egy igazi, mélyen gyökeredző magyar termék, amiben benne van a múltunk, jelenünk és a jövőnk.

6 megjegyzés:

Varga Gabi - Barka Fonal írta...

Köszi a kecsketejszappan tippet. Mimi lányomnak is érzékeny, száraz bőre van, mindenképpen kipróbálom rá. :)

Mázsa Viki írta...

http://szappankonyha.blogspot.com - ez Kera szappanosműhelye. Csodás szappanokat árul, és csak hidegen sajtolt növényi olajokat, kecsketejet, és illóolajat tartalmaznak. Ezek is átmennének Antal Vali tesztjén (ugyanis én voltam antalvalis tanácsadónő, és készítettem Kera receptje alapján szappant)
A zöldboltos csomagomat pedig ma kaptam meg. :)
Szép napot!!! Viki

Kicsianya írta...

Jé,én azt sem tudtam, hogy van ilyen!
Nem büdös? Habzik?Tisztít rendesen?

Névtelen írta...

Bocsi, de mi az az összetevő, ami kifejetetten káros a bőr számára? (Csak hogy tudjuk, mit kell kerülni.) Köszi: Csilla

Piszke írta...

Gabi, szívesen! Örülök, ha beválik! :)

Viki, köszönöm, meg fogom nézni, de nekem a növényi olajat tartalmazó szappanok nem jönnek be. :( Örülök, hogy ennyire benne vagy a témában, akkor majd téged kereslek, ha segítségre van szükségem. Számomra az AntalVali blog áttekinthetetlen. Eddig mindig elvesztem benne.

Kicsiany, nem büdös, nem nagyon habzik (nekem nem is hiányzik a hab), és nem is büdös. Ahogy írtam finom tejcsi illata van.

Csilla, Sodium Laureth(Sulfat).

pumicica írta...

Szia! Bocsánat, hogy belekontárkodom, de éppen szappan ügyben kutakodtam a neten, így találtam Rád. Nagy szappan hívő vagyok, nekem nagyon bejöttek az Aleppoi szappanok és a Nesti Dante natúrszappanok. Mindkettő SLS mentes.
Itt megtalálható mindkettő: www.kozmetikanatura.hu