"Fent, fent a tömbök. Déli fényben állnak.
Az én szívemben boldogok a tárgyak."

Nemes Nagy Ágnes: Tárgyak



2010. augusztus 22., vasárnap

Pamut és pamut...

...között is van különbség, ezt már nyílt titok. Számomra éveken keresztül a Catania fonal volt A pamut. Nagy színválasztékban elérhető, de a nyugati kötős magazinokban látott, hőn áhított ruhaneműk elkészítésére alkalmatlannak bizonyult. A sok keresgélés, többféle termék kipróbálása során az első reménysugarat - mely szerint létezik pamut a Catanian túl is :) - Barkáék harmonikus színű, csodálatos puhaságú fonalai jelentették. Most pedig, hogy első találkozásom megesett Lana Grossával, új barátság vette kezdetét. Hozzá hasonló pamut fonallal még nem találkoztam. Sok-sok szálból, különleges módon font pamut fonalról van szó, ami apró felcsavart gyöngysorok benyomását kelti. A képek valamelyest visszaadják ezt a hatást, de nem teljesen valósághűen.
Könnyen feldolgozható, a szálak nem válnak el egymástól, mint az más többágú pamutoknál gyakran tapasztalható. A kész munka csodálatosan rugalmas, könnyen nyúlik, majd szinte azonnal visszanyeri eredeti formáját, mindezek mellett leírhatatlan - talán a habos kifejezés áll hozzá legközelebb - textúrája. Nem tartalmaz lycra-t, sem elasztánt, mégis azokkal vetekedik rugalmasságában. Nyomoztam utána a net-en, s azt gyanítom, hogy pamut-microfiber összetételű (60-40 %) lehet. Valami titka biztosan van ennek a rugalmasságnak. A címkéjét nem őriztem meg, mert első ránézésre nem fűztem hozzá nagy reményeket. Nem igazán kedvelem ezt a Barbie-rózsaszín árnyalatot. Kötés közben megváltozott a róla alkotott kezdeti  véleményem. Bízom benne, hogy lesz alkalmam még szerezni néhány - számomra kedvesebb - színű gombócot belőle. :)










3 megjegyzés:

Mosolyrend Évi :) írta...

Szió :)
Tényleg különleges :) köszönöm,hogy megmutattad!

Kicsianya írta...

Nekem ez kedvenc színem:)Bizonyára tényleg nagyon jó fonal lehet, ha Te, mint sok fonalat tapogatott-kezű szakembenr ezt írod. Hol lehet ilyet beszerezni?Én most a bambusz fonalba vagyok beleszerelmesedve.

Piszke írta...

Kicsianya, ez azért túlzás... inkább "műkedvelőnek", mint szakértőnek gondolom magam. :)
Beszerezni? Ezt anyukám turizta. Webshopokban láttam több helye és az ebay-en is.
A bambusz iránti vonzalmadat megértem. :)