"Fent, fent a tömbök. Déli fényben állnak.
Az én szívemben boldogok a tárgyak."

Nemes Nagy Ágnes: Tárgyak



2010. március 17., szerda

Sorkezdés, sorvég frissítve

Többször kedvemet szegte a horgolás megtanulása, mert autodidakta módon igyekeztem elsajátítani és nem volt kitől kérdezni, ha elakadtam. Ezen a problémán - ami amúgy sok lelkes horgolni vágyó asszonykának kedvét szegte már - segít átlépni az internet, illet az általa elérhető segítő lehetőségek. Enélkül már én is rég feladtam volna a dolgot, mert volt, hogy azt tapasztaltam, hogy elfogynak a sorokból a szemek. De hova is tűnnek??? Sehova, csak kóvályogtam a sorvégeken és kezdeteken, mert nem voltam biztos benne, hogy mettől és meddig kell bökni.

Ezért most felteszem ide lépésről lépésre a sorkezdés és befejezés fotóit. Hátha valakinek segítségére lesz (azt hiszem van rá jelentkező, ha el nem késtem a mentőövvel :)

Megfordultam az első sor után, most fogok felszedni 2 láncszemet

 Piros karikával jelöltem az első szem helyét, ahol az első egyráhajtásos pálcát le fogom kötni. Sárga karikával jelöltem a 0. szemet, amihez a magasítás tartozik (a 2 láncszem)

Most segítség nélkül próbáld megkeresni azt a szemet, ahova hurkolnod kell!

Beszámoztam sorban a szemeket, ahogyan egymás után következnek. A 0.-ba nem bökünk, csak az első szembe.


 Pontosan ide

Itt láthatod, hogy hogyan is néz ki az első szem  félig lehorgolva

... és teljesen késze az első egyráhajtásos pálca

Sorvég: itt még két szem van hátra



 Már csak egy...

Új sor: szerintem itt már te is látod, hogy hol kell kezdeni


Sorvég: itt már csak egy pálca van hátra és láthatod a hozzá tartozó utolsó szemet


Ennél a résznél éreztem, hogy valami nem stimmel:
Amikor haladsz a munkával, akkor két oldalt ilyen hullámos a végeredmény (de lehet, hogy csak nekem ilyen, a profiknál nem ennyire). Figyeld meg, hogy éppen ellenkezőleg dudorodnak ki a sorok. Célszerű néha megállni és megszámolni, hogy megfelelő számú pálca van-e egy sorban.

Ezért korrigáltam a képeket és a leírást is. Elnézést kérek mindenkitől, akit a hiányos tudásommal megtévesztettem! Zazálea, remélem nem zavartalak nagyon össze! :'/

12 megjegyzés:

Annamari írta...

Na ez az ami nekem nem megy... régebb szándékomban állt megtanulni. Mára letettem róla. Nekem mindig fogytak a szemeim, ahogy haladtam felfele a horgolással.

Piszke írta...

Próbáld meg ez alapján, szerintem sikerülni fog! Nem kellene feladni a próbálkozást, hiszen te nagyon fogékony vagy a finom csipke csodákra és a horgolással teljesebb lehetne a technikai bázisod. :)

böpörö írta...

... azért lesz hullámos a két szélén, mert rossz hely(ek)re bököd a tűt:)
Sorkezdésnél eggyel több pálcát horgolsz, sorvégnél eggyel kevesebbet. Az a 3 láncszem is pálcának számít, amivel fordulsz.
Remélem érthetően írtam le, ha hülyeség, nyugodtan szóljatok le:)

böpörö írta...

de ha direkt ilyen hullámos, akkor elnézést, nem szóltam...

zazálea írta...

Fogyott nekem is, de még hogy! Szűkült a horgolásom, vele párhuzamosan a tudatom is. :o(
Bontok, kezek elölről mindent. Közben nézem az oldalad! Jó kis leírás, nagggyon jó... :o)

Piszke írta...

Zazálea, nagyon örülnék, ha valóban hasznos lenne. Bevallom, hogy jó dolog blogolni, szeretek veletek és nálatok időzni, de mindig azt érzem, hogy jó lenne adni, megosztani, amim van. Most talán sikerült egy kicsit megvalósítani ebből a vágyból. :)

Piszke írta...

Ja, a bontást pedig ne sajnáld, mert lehet, hogy ez lesz az utolsó amit emiatt a hiba miatt bontasz! Ha jól sikerül - és miért nem - akkor ez már többé nem fog sem fejtörést, sem bosszúságot okozni. :)

zazálea írta...

Hát rajtam ugyan ne múljon, kérdezek én, kedves... :o)
Holnap megmutatom, mit hoztam össze az előbb. :o)

Piszke írta...

Jajj, nem bírom ki holnapig! :D

Piszke írta...

Köszönöm, böpörö! Bele is akartam írni a posztba, hogy ez a vak vezet világtalant esete. Sejtettem, hogy valamit rosszul csinálok, azért is írtam, hogy kezdő horgoló vagyok nem oktatni szeretnék, csak segítséget nyújtani annak, aki azt tapasztalja, hogy minél több sort horgol, annál kevesebb szem van a munkáján. :)

Babi néni írta...

Nem tévesztettél meg. :o) És tök jó, hogy lefényképezted az állapotokat, mert én se tudtam kép nélkül elmagyarázni. :o)

zazálea írta...

Hát... most nézek, mint a kiszántott egér, de még korán lehet, napközben , horgolótűvel a kezemben megint idenézek. :o)))