"Fent, fent a tömbök. Déli fényben állnak.
Az én szívemben boldogok a tárgyak."

Nemes Nagy Ágnes: Tárgyak



2013. augusztus 21., szerda

Kézműves sajt

Nem nagyzolástól vezérelve adtam a posztnak ezt a címet, hanem mert szimpatizálok és megpróbálkozom mindennel, ami házilag készült. Aprócska lány korom óta csalogatóan hívogat minden, amit a két kezemmel elkészíthetek. Így láttam a nagyanyámtól és édesanyám is maga készíti el mind a mai napig, amit csak lehet. Hálás vagyok azokért a napokért, amikor magamba szívhattam a tevékeny élet küzdelmei mellett a felszabadító öröm szívet melengető balzsamos illatát. Bízom benne, hogy gyermekeimben továbbél majd mindaz, amit magam is örökül kaptam.

No, megelégelve a gumiállagú, ízetlen sajtokkal való kísérletezést (tudom, hogy jó pénzért lehet jó sajtot vásárolni kis hazánkban is, hja, szegény ember vízzel főz), sajt készítésben való kontárkodásra adtam a fejemet. Itt találtam egy receptet, ami felkeltette az érdeklődésemet. Az elkészítés maga igazán egyszerűnek tűnt, így ma este hirtelen felindulásból a tettek mezejére léptem. 

Az első saját készítésű sajtom már a konyhában gőzölög és kénytelen vagyok befejezni a posztot, mert a gyerkőceim oly serényen csipegetik, hogy nem lesz alkalma kihűlni sem, vagyis hűlt helyét találom. Képekkel jövök rövidesen.



A következő alkalommal jobban át fogom törni a túrót, hogy kevésbé legyen szemcsés, darabos a sajt. Bár ez a tulajdonsága csak frissen volt szembetűnő. Miután a csekélyke maradék egy éjszakát időzött a hűtőszekrényben, ettől sokkal homogénebb állagú lett a sajtunk.
A hátramaradó 2 liternyi savószerű folyadék felhasználásának módját még ki kell ötlenem, de ez alkalommal megoldódott a probléma, mert volt egy vendégünk, aki szíves örömest elfogyasztotta. Ő szereti az erjesztett italokat. Így van egy kis időm, hogy kitaláljam, mire fogom használni ezt a lét.
  

2 megjegyzés:

Wattacukor írta...

Nekem azt mondta egy ismerős, hogy a savót minden süteménybe fel lehet használni, amibe tejet tennénk. Főképp kalácsba tudom elképzelni, azt már próbáltam, de talán egy bögrés kevertben is jó lehet. Jól néz ki a sajt! :)

Piszke írta...

Köszönöm az ötletet! Igen, azóta én is találtam nagyon jó kalács receptet, amihez fel tudom majd használni.