"Fent, fent a tömbök. Déli fényben állnak.
Az én szívemben boldogok a tárgyak."

Nemes Nagy Ágnes: Tárgyak



2011. június 28., kedd

Csokis süti a magam módján

Sokan ismerjük, szeretjük a gyorsan elkészíthető, finom "amerikai" csokis kekszet. Ezzel a mi kis családunk - akik amúgy meglehetősen édes szájúak vagyunk - sincs másként. Jó szokásomhoz híven ezekbe a finomságokba is igyekszem belecsempészni valami egészségeset. Íme a mai megreformált Amerikai csokis keksz receptje, ahogy én készítem:
  (eredetije innen származik)


20 dkg rizsliszt
10 dkg grahamliszt vagy teljeskiőrlésű liszt
10 dkg finomliszt
3-4 evőkanál karobpor (kakaót helyettesítendő)
6 csapott teáskanál sütőpor (kb. 1 csomag sütőpornak felel meg)
30 dkg barna cukor, vagy nyírfacukor
30 dkg puha vaj
4 egész tojás
tetszés szerint olajos magvak vagy pelyhek (zab, rozs, stb.)
tetszés szerint darabolt csokoládé 


A húsvétra kapott csokinyulaink egy része áldozatául esett eme csokis keksznek. Boróka nagy örömmel darabolta, aprította a belevaló csokoládét. Valódi konyhatündér módjára minden sütésnél, főzésnél segédkezik. Így mindkettőnk számára örömteliek ezek az alkalmak, s a süteménybe, ebédbe is belekerül a megfelelő szeretetmennyiség. :)
Az eredeti recept nem ír kakaóport, de számomra elképzelhetetlen egy zsemleszínűre sült csokis keksz . Ezért   úgy éreztem, hogy némi kakaót kíván a recept. Erre a célra karobport használtam, ami szentjánoskenyérmag őrlemény. Kisgyermekek számára ajánlott kakaóhelyettesítő, mert nem tartalmaz sem koffeint, sem teobromint, s mindezen jó tulajdonságai mellett enyhén édeskés ízű. 




Nincsenek megjegyzések: