"Fent, fent a tömbök. Déli fényben állnak.
Az én szívemben boldogok a tárgyak."

Nemes Nagy Ágnes: Tárgyak



2010. augusztus 1., vasárnap

Játék, akár esős napokra is

Hétfőn kezdetét veszi az idei nyári napközis tábor. Két hétre birtokba vesszük kisebb-nagyobb gyerekekkel a plébánia udvarát és különböző helységeit. Már hatodik éve kerül megrendezésre ez a tábor. A szükség hozta létre, s a vidámság és derű a fenntartója, no meg a Gondviselés. A mi községünkben nyaranta az óvodák összevont ügyeletet tartanak, majd az eddigi gyakorlat szerint 3 hétre teljesen bezártak. Így egy hirtelen ötlettől vezérelve hat évvel ezelőtt elkezdtük pótolni azt a hiányt, ami az óvodai szünet következtében keletkezett a kicsi gyermekek és kisiskolások felügyeletében. Idén rendhagyó módon augusztusban végig zárva tartanak az óvodák, nem kis fejtörést okozva ezzel a kisgyermekes szülők számára. Sajnos kényszerhelyzetbe kerülvén, magam is rákényszerültem, hogy lerövidítsem a napközit két hétre, mert szakmai továbbképzésre kell utaznom. Miután onnan visszajövök, már jócskán benne leszünk augusztusban, amikor a következő tanévi órarendet, tananyagot, felszerelést kell összeállítanom. Emiatt idén kissé kurtább lesz a tábor, de hangulatában - bízom benne, hogy - hozzuk a régi formánkat.

Többféle foglalkozással készültem, népi- és körjátékkal, néptánccal, ügyességi (fejlesztő) és kézműves foglalkozásokkal. Mesék, versek, bábok és mondókák várják a kis táborlakókat. Barkáéktól fonalat rendeltem, mert madzag nélkül nem lehet élni. Ezt fontos, hogy mielőbb felismerjék a gyerekek is. :)

Pályázaton kisebb összeget nyertem a program megvalósítására. Ennek ellenére, amivel lehet, spórolunk. Sok játékot, kelléket magam készítek. Még vár rám a holnapi napon egy kis kupac anyag, ami szeretne 15 db babzsákká alakulni. A legkisebbek számára (mert idén ők, a 3 évesek vesznek részt nagyobb számmal) készítettem itthon egyik este egy kirakós játékot: egy alap arcra ráhelyezhető szem, orr, száj, szemöldök, stb.  Nagyon jó az érzelmek megfigyelésére, azok megnevezésére. Kiváló eszköze a testséma fejlesztésnek.  Kiváló mondatalkotáshoz és az érzelmek megfogalmazásához. Tesztelve van: Borókával több órán keresztül játszottunk vele. Nagyon élvezte az új benyomásokat, amiket játék közben szerzett. 
Azóta "paróka" is készült hozzá. Többféle színű és hosszúságú haj, így megkülönböztethetőek a nemek is. Mutatok néhány arckifejezést, ami elővarázsolható vele:
 


 

 h

 

 

 

 

Menet közben jöttem rá, hogy lehet egyszerűsíteni a feladatot, ha a szemeket nem külön, hanem szempárként illeszti a helyére a kicsi. Ehhez egy papírcsíkra kell elhelyezni a két szemet - természetesen megfelelő, jól felismerhető kifejezéssel. 
A kivitelezés nem FischerPrice, de a játék adta öröm és a lelkesítő felfedezés messze felülmúlja azt. Napközben dolgozom, ilyenkor fejben megszületnek a játék tervek, majd késő éjszaka, hajnalban jutok el a kivitelezésig. Ilyenkor már lényegesen kevesebb energia jut az aprólékos kidolgozásra, de a játék élvezetén ez nem ront, csak a javíthatatlan maximalista formám veszi rossz néven a dolgot.
Íme a készlet maga, amiből mindezt megvalósítottuk:


Nagyobb gyerekek számára az elemek elkészítése is jó játék, kellemes időtöltés lehet. Esős napokra pedig kiváló szobai játék.

Nagyon szeretem a kartonpapírt. Mivel sokat vagyok gyerekekkel, és megszállott módjára gyártom a  magam készítette szemléltető eszközöket, így nélkülözhetetlen alapanyaggá vált számomra. Rá kellett jönnöm, hogy temérdek dologhoz használható, s kiválthatók általa a méreg drága kreatív hobby alapanyagok, legalábbis egy részük. Jó nagy részük. :)
Van még egy előnye, ami figyelemre méltó: környezetbarát. Ma divat környezettudatosnak lenni, mégis tucatszám kelnek el a "vedd meg-dobd el" típusú műanyagjátékok, amelyek a szemét hegyeket növelik, hihetetlen módon és mértékben. Olvastam róla számadatokat, elrettentő...
Ennek a játéknak megvan az az előnye, hogy ha elunja (ami egy ideig nem fog bekövetkezni, ez garantált) vagy kinövi a gyerek vagy esetleg olyan sérülés éri, ami  miatt már nem használható, akkor újrahasznosulhat.  Sőt maga a játék is újrahasznosítás eredménye. Ez számomra és hál' Istennek egyre többünk számára fontos szempont.

Juj, ez a poszt nagyon hosszúra sikeredett. Most adódott idő, ihlet, téma. Igaz, most egy darabig nem fogok tudni írni, hacsak nem a holnapi búcsúról egy kis beszámolót... :)

Még egy gondolat: milyen jó is kémkedni a számláló segítségével. :) Olyan különös, de jó érzés volt látni, hogy kb.10 perccel ezelőtt még ketten voltunk itt. Szinte érezni lehetett a jelenlétét az olvasómnak.
 

4 megjegyzés:

bemka írta...

Én is itt jártam, élvezettel olvastam a bejegyzést, és csodállak az energiádért :))
Gratulálok!

Eta írta...

Hűűűű, ez nagyon jó ötlet. Biztos élvezni fogja a többi gyerek is a játékot vele. Ha kicsikkel dolgoznék, biztos lekoppintanám, de sajnos kicsi még a láthatáron sincs. Viszont most az jutott az eszembe, hogy nyelvórán is beválhat. :o) Amit a műanyagok és a természetes anyagokról mondtál, teljesen igaz. Gratulálok az ötlethez és a kivitelezéshez is. Sok sikert.

Eta írta...

Elvittem az egyik arcot a Csendszigetre.

Piszke írta...

Bemka, kedves vagy! :) Hálás vagyok a Gondviselésnek, hogy azok közé tartozhatom, akik szeretik a munkájukat és hivatásként gyakorolhatják. Így az energiakészletem szinte kifogyhatatlan. :)

Eta, köszönöm! Azt elfelejtettem megemlíteni, hogy az ötlet nem az enyém. Méreg drágán lehet vásárolni hasonló fejlesztő játékot, de az nem ilyen, mert nem én készítettem. ;)
Nagyokra is érdemes tervezni, mert nagyon szeretik a szemléltető eszközöket. Nekem is van tinédzser korú tanítványom is, így tudom, hogy így van. A legtöbb ember vizuális támogatással sokkal könnyebben tanul. Szerintem a nyelvoktatásban is haszonnal és nagy hatékonysággal tudnád alkalmazni. Egy próbát megér a dolog. :)