"Fent, fent a tömbök. Déli fényben állnak.
Az én szívemben boldogok a tárgyak."

Nemes Nagy Ágnes: Tárgyak



2010. január 28., csütörtök

Oldás és kötés

... mondhatnám, de helyesen így hangzik a mostani tevékenységem: kötés és bontás. Jucu nyereményfonalából anno, gyors hirtelenséggel kötöttem egy nyakmelegítőt, ami... hmmm... valljuk be őszintén: nagyon kezdetleges lett. Tanulság: nem szabad hirtelen felindulásból kötni. Már akkor tudtam, hogy le fogom bontani, de ihlet hiányában nyugodni hagytam a dolgot. Aztán kezdett érni a gondolat, hogy zokni, de csipkezokni legyen belőle. Megkötöttem egyszer. Az eredménye az lett, hogy a minta miatt szűk lett a szára, le kellett bontani. Megkötöttem másodszor, ez látható a képeken. Be kell ismernem, hogy a fonal mintázata elnyomja a csipkemintát. A talprésze sokkal tetszetősebb lett. Így most bontásban vagyok. Majd egy alkalmasabb időben, megfelelőbb fonalból megkötöm a csipkezoknimat.



Már csak az a kérdés, hogy mit fogok kezdeni a rengeteg színátmenetes Uruguay-i fonallal? :/




4 megjegyzés:

Ildifolt írta...

Szia Piszke!

Elkezdtem használni a szappant és bugyrot, írtam egy bejegyzést is. Gyere át, nézd meg légyszi. Egyébként a fonalad nagyon szép, és valóban, kicsit kevéssé érvényesül a csipkeminta. Simakötéssel viszont nagyon jó.
Üdv.Ildikó

nöné írta...

Piszke Drága!
Elhanyagoltam mostanában a blogvilágot, de most itt vagyok. Szeretnék az utóbbi időben készült posztjaidban bemutatottakhoz gratulálni (stóla, fonalak) Mind-mind szépséges!
Zokni: én is állandóan kötök és bontok, valahogy nehezen jön nekem ez a zoknis dolog össze:o)
Én is elgondolkoztam, hogy ezek a csodaszép színben pompázó uruguay-i fonalak mire is valók? Merthogy csipkecsodákra nem igazán. Láttam a fórumon, hogy nagyon belelendültek egyesek, csak nehogy végül megbánják. Ami igaz viszont, hogy oly csábítóak, egyszerűen nem lehet őket kihagyni:o)
Javaslatom: olyan Nina-Nöné kendő, amit Ercsu fejlesztett tovább: kendőtest harisnyakötés, szélére csipke.

Macus írta...

Csodállak a zokni miatt.Én hozzá se merek fogni. Utálok bontani.
A színátmenetesekből én csak világos színűeket várok, azokból azért csak jó lesz a csipke, nem?
Most egy Nönétől tanultat csináltam, ami szerintem jó a lilás tolnaiból. Baktus, a szélén csipke. Csak egy részlet van fenn, de az szerintem mutatja a mintát. Holnap lesz nagyobb kép is, ha megnéznéd.

Piszke írta...

Macus, biztosan jó lesz a világos a színátmenetes a csipkéhez. Szerintem a sötétebb is jó, csak akkor mutat kevésbé a minta, ha nagy az árnyalati különbség a két szín között. Tehát a nagyon világos és sötét szín párosul. De ilyenből is láttam már szép csipkekendőt... úgyhogy soha nem reménytelen a helyzet.
A bontást én sem szeretem, de nem tudom elviselni, ha valami nem úgy néz ki, ahogy megálmodtam.
Megnéztem a Baktusod részletét. Valóban mutatós. Jól kiegészíti egymást a sima kötésű kendő és a csipkeszegély. A lila színátmenetes fonal pedig nagyon kellemes árnyalatú. Jó lenne egyben is látni!